Nem tudom, hogy mi a hivatalos magyar megfelelője, de a Croque Monsieurt kb. úgy is lefordíthatnánk, hogy „Ropogós Úr”. Ropogós, ugyanis az eredeti recept egy melegszendvics fajtát takar, amit serpenyőben forgatunk és pirítunk meg. Azonban én ezúttal eszközöltem egy kis változtatást, és pizzatésztában sütöttem meg reggelimet. Voici la préparation pour notre Croque Monsieur (remélem ez így helyes franciául).
Először a pizza tésztát kell elkészítenünk. Az élesztőt a langyos víz felében felfuttatjuk, de előtte rakunk bele egy teáskanál cukrot még, illetve 2 evőkanál lisztet. Ezután félrerakjuk. Eközben a lisztből 500 grammot, a cukrot, a sót, és alternatív jelleggel bármilyen számunkra kedves fűszert beledobunk, majd összekeverjük. Ha ezzel is sikerrel jártunk, jöhet a víz másik fele és az olaj. Kifejezetten ajánlatos prémium minőségű extra szűz olívaolajat használni. Ha az élesztőnk felfutott, akkor hozzáadjuk a tésztánkhoz ezt is. Összegyúrjuk az egészet. Nem kell csodálkozni azon, hogy ekkor még tapadós, és picit nedves maradt. Letakarjuk és egy órán át hagyjuk kelni. Ezalatt elkészítjük a besamelmártást.
A tejet felforraljuk takaréklángon. Ezzel egy időben szintén lassú tűzön felolvasszuk a vajat. Amíg a vaj fokozatosan oldódik fel, összekeverjük egy külön tálkába a lisztet és az őrölt szerecsendiót. Ezután fokozatosan elkeverjük a vajjal. Vigyázzunk, nehogy becsomósodjon. Ha a tej felforrt, levesszük a tűzről és beleöntjük a lisztes keveréket. Gyorsan és óvatosan dolgozunk, hogy egyrészt ne kapjon oda, másrészt szintén ne legyenek benne ököl nagyságú darabok. Takaréklángon főzzük forrásig. Hamar észrevehetjük, hogy eléggé be fog sűrűsödni. Ez azért fontos, mert különben hajlamos lenne kifolyni a tésztából, amikor megkenjük vele. A sütőben így is picit „oldódni” fog az állaga.
Na, de most térjünk vissza a tésztánkhoz.
Ha eltelt az egy óra, és mindent jól csináltunk, akkor remélhetőleg legalább dupla akkora a tésztánk, mint annak előtte. Siker esetén, az örömkönnyek elhullajtását követően hozzáadhatjuk a maradék lisztet, és jól összegyúrhatjuk vele. Ekkor már nyújtásra kész állapotba fog kerülni. Ha sikeresen kinyújtottuk, a besamelmártással megkenjük, és a szeletelt sajtokat, majd pedig a sonkánkat is rápakoljuk. Ezután egy nagy hengert görgetünk belőle. A tekercs elkészült, rajtunk áll, hogy már most rögtön szeleteket vágunk belőle, és úgy sütjük ki, vagy pedig egybe sütjük meg és utána szeleteljük fel. Én ez utóbbi megoldásnak a pártján állok.
És akkor következzenek a hozzávalók: