Mignone Manó süt

Mignone Manó süt

Nagymamám vaníliás pudingja

2019. január 11. - Mignone Manó

20190107_111830.jpgImádom Nagyim vaníliás pudingját, úgyhogy elérkezett az idő, hogy elkérjem tőle a receptjét. Az előző bejegyzésem alapján felmerülhet a kérdés, hogy mi ez a puding mánia mostanában nálam. A válasz egyszerű: fogalmam sincs. De talán a könnyedsége az oka.

A karácsonyi szezon után ugyanúgy kívánom az édességet, mint korábban, viszont az alakomra is ügyelnem kell. Nyilván nem állítom, hogy a pudingok nem hizlalnak, viszont koránt sem olyan telítők, mint két tekercs bejgli, öt szelet zserbó, és még egy tucat hókifli. Na me persze roppant egyszerűen, és gyorsan elkészíthetők. Úgyhogy tettem vele egy próbát.

A recept itt található hozzá:

  • fél liter tej (400 ml+100 ml)
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 5 evőkanál kristálycukor + 1 evőkanál barnacukor (vagy, ha nincs otthon barnacukrunk, akkor helyette nyugodtan mehet sima kristálycukor)
  • 1 egész kocka margarin (250 gramm)
  • 2 teáskanál vanília aroma
  • 4 csapott evőkanál liszt 

Az első lépés a száraz hozzávalók összekeverése. Igazából ez nem nagy ördöngösség. A fél liter tejből öntsünk hozzá annyit, amennyinek a segítségével csomómentesre lehet kevergetni. Tapasztalataim szerint olyan 100-150 ml tej tökéletesen megfelel a célnak. A többit addig tegyük félre.

1_6.jpg

Eközben már fel is rakjuk a tűzhelyre egy kis lábosba a margarint felolvasztani. Kisvártatva megtörténik a csoda, úgyhogy mehet a forrongó margarinba a vanília aroma, na meg a maradék tej. Várunk, amíg az egész folyadék el nem kezd bugyborékolni.

2_6.jpg

Ha már forr, akkor félretesszük egy kicsit a tűzről, és óvatosán hozzáöntjük a másik keveréket. Igyekezzünk fénysebességgel végrehajtani a feladatot, mert szerencsés, ha forró marad a krém, mikor visszatesszük a tűzhelyre. Takaréklángon kevergetjük tovább az egészet innentől kezdve. Szinte pillanatok alatt be fog sűrűsödni, de azért kevergessük pár percig, biztos ami biztos. 



20190107_110750.jpg

Innentől kezdve a folyamat opcionális része következik, ami az egyén fantáziájára van bízva.

Ezután kelyhekbe szórunk háztartási kekszet, majd egy kis pudingot öntünk rá. Még egy kis háztartási keksz, még egy kis puding.


3_4.jpg

De itt még koránt sincs vége. Hiszen hol marad a dísz? A dekoráció? Törjünk hát össze kevés kekszet, és hintsük meg vele a tetejét. Sőt, ezúttal megragadtam az alkalmat, és csokireszelékkel tálaltam. Ugye milyen szép?


4.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://mignone-mano-sut.blog.hu/api/trackback/id/tr814555322

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

élhetetlen 2019.01.11. 22:16:39

Jesszus! És ezt meg lehet enni? Fél liter tejhez 6 kanál cukor és egy kocka margarin? Ha csak elképzelem, rosszul leszek.

Mignone Manó 2019.01.12. 06:12:42

Egyébként, ha valakit tényleg sokkolt a cukor mennyisége, és nemcsak kötekedésből ír valahová, akkor elárulok egy nagy titkot. Lehet módosítani a cukormennyiségen. Szabad országban élünk. Azért írtam ennyit, mert a liszt igencsak tompítja az ízeket, amit kompenzálni kell. Sőt, cukor helyett édesítőszert is használhatunk, vagy akár xilitet, kókuszvirágcukrot, barnacukrot, agavét, mézet, stb. A margarin mennyiségével nem értem mi a probléma, pont ez adja a krémes és különleges aromáját. Számomra logikus, hogyha találok egy receptet, azt kicsit nyilván módosíthatom a saját ízlésem szerint. Egyébként azért kell bele ennyi liszt, és ezáltal cukor, hogy besűrűsödjön, mivel nem raktam bele kukoricakeményítőt (aminek az ízét meg én nem szeretem). Egy házi puding nem olyan, mint a bolti, hanem teljesen más arányokkal kell dolgozni ahhoz, hogy ne folyjék, de ne is legyen olyan, mint a malter.

csizkek 2019.01.12. 10:05:44

eleg kadar-konyha recept, aroma es margarin. Bar a zacskos puding is az. Ha mar vanilia puding akkor vaniliarud, tojassarga, liszt, cukor, teljes tej es tejszin.. Az reg rossz ha a margarin ad "kulonleges Aromat"

Mignone Manó 2019.01.12. 11:24:00

@csizkek: Na, a vaníliarúd az évszázad átverése. Minek dobjak ki pénzt rá, amikor az aroma pont attól aroma, hogy koncentrált tartalmú vanília található benne. Tehát tulajdonképpen több ízt ad! Tapasztalatból mondom, mert próbáltam. A tojássárgájával egyetértek, alapból én is úgy szoktam. Viszont ha kádár stílusos, ha nem, szerintem ez akkor is finomabb. Egyébként meg a vajnak, vagy margarinnak igenis van olyan krémes aromája, ami az egészet sokkal lágyabbá teszi. Amíg a tojássárgája szerintem intenzívebb ízvilágot kölcsönöz, a full margarinos verzió sokkal könnyedebb és kellemesebb.

csizkek 2019.01.12. 14:51:45

"Na, a vaníliarúd az évszázad átverése. Minek dobjak ki pénzt rá, amikor az aroma pont attól aroma, hogy koncentrált tartalmú vanília található benne. "
Remelem csak viccelsz. a Magyaro.-on altalanos vanilias cukorban kristalyvanilin van, labortermek, eleteben vaniliat nem latott. PErsze lehet kapni termeszetes alaput, de abban meg a vaniliahej maradekok vannak. Nem lesz koncentraltabb. Vanilia Aroma detto, vanilin van benne es eleteben vaniliat nem latott. Ize csak hasonlit a vaniliahoz.
Ha esetleg vaniliakivonatra gondolsz (de nem azt irtad) az meg a vaniliarudnak az alkoholos (ritkabban anelkul) kivonata es nem hivjak aromanak, mert nem az. Bar valoban leteznek termeszetes vaniliaaromak, vaniliakivonatbol, de azt meg nem lehet boltban kapni. Legfeljebb silanyabb vaniliakivonatot egy kis Natur vaniliaromaval turbozva. (pl. Dr. Oetker) De ennek a vaniliaize igencsak a furcsa kategoria.
A vaniliarud nem atb.szas, csak a vanilin-aromahoz szokott izerzek nem tudja mi is az a vanilia tulkepp.
Trollkodas nelkul a fenti recept lehet neked finom, engem is kotnek erzelmek nagymamam foztjehez. De ez egy Kadar-konyha recept, tele potlekkal. Nem mellesleg ez leginkabb egy olcso cukraszdas vajas-cukraszkremre hajaz (mas neven Muszlin krem). Csak epp vaj, vanilia es tojas nelkul - minden helyett potlekkal. Egy zacsko sima bolti vaniliapuding ugyanezt tudja egy kocka margarinnal.

csizkek 2019.01.12. 14:55:47

Ha igazan vaniliasat akar enni az ember, akkor kell min. 2 fele vaniliarud, Bourbon es Tahiti + vmi jofele vaniliakivonat. (nem Labor Aroma) Ez igy mar finom:)
Csak ha mar gasztro blogon vagyunk..

csizkek 2019.01.12. 14:57:51

". Egyébként meg a vajnak, vagy margarinnak igenis van olyan krémes aromája"
Ez meg a masik. Vaj es margarin nem helyettesito termek, a margarin legfeljebb potlek. Ha vaj van benne es jofele, attol tenyleg jobb. (De ez mar nem puding, hanem Muszlin)

Mignone Manó 2019.01.12. 16:21:58

@élhetetlen: Ne haragudj, de a további személyeskedésre nem vagyok kíváncsi. Ez a blog süteményekről szól, és nem vagyok hajlandó mérgezni a légkört rosszindulatú kommentekkel. Talán közhelyes, de ha nem tetszik, akkor nem muszáj nézni, illetve el lehet kezdeni saját blogot indítani. Meghagytam az első kommentedet, mert elfogadtam a véleményedet, mert az a süteményre vonatkozott, de most ezt meguntam.

Mignone Manó 2019.01.12. 16:32:28

@csizkek: Abban tér el a véleményünk, hogy mennyire vesszük komolyan a puding felfogását. Őszintén szólva, ha vendégvárós desszertet csinálok, akkor nem kádáros típust választom nyilván, ahogyan te fogalmaztad. De otthonra egy délután nyammogni rajta, miközben leül az ember a tv elé, és beszélget a családjával, na úgy tökéletes. Egyébként meg de, a margarin pontosan a vaj helyettesítője. Bár igazából itt magadnak mondasz ellent, hiszen a pótlék a helyettesítő. A margarint azt hiszem még a második világháború idején kezdték el gyártani, mivel olcsóbb volt növényi olajokat (+egy csomó tartósítószerrel) feldolgozni, mint vajat előállítani. Ráadásul mind a kettőben elég sok zsír található, ezért hatásukat tekintve nagyjából ugyanaz. A margarin szerintem egyébként tényleg egészségtelenebb, de persze ez most részletkérdés.

csizkek 2019.01.12. 16:47:23

"Egyébként meg de, a margarin pontosan a vaj helyettesítője. Bár igazából itt magadnak mondasz ellent, hiszen a pótlék a helyettesítő. "
A helyettesito azt jelenti, hogy mind izben, mind allagban nagyjabol hasonlo. A margarinnak nincs ize, azt nem neveznem iznek. A vajnak van ize (finom) es allaga is mas mint a margarinnak. Ezert a margarin csak egy olcsositott potlek. Egeszseg vonalat nem feszegettem, ez gasztro temaju blog:)
A mi nagyanyaink is margarinoznak. En semilyen formaban nem hasznalom, mert ki nem allhatom az izet.

Mignone Manó 2019.01.12. 17:01:23

@csizkek: Nézd, szerintem a semmin vitázunk. Azért én ajánlom a nagyim pudingját, nem bánod meg, majd meglátod.
süti beállítások módosítása