Anyukám egyszer sütött répatortát még évekkel ezelőtt, ami rögtön a kedvencemmé is vált, és megkértem, csináljon idén Karácsonykor is. Imádom a mascarpone-krémes desszerteket, legyen szó az örök klasszikusról, a tiramisuról, vagy akár egy szelet red velvetről. Én még sosem készítettem répatortát, annak ellenére, hogy már régóta előkelő helyen szerepel a bakancslistámon. Az ok egyszerű: mindig is macerásnak tartottam az elkészítését, gondoljunk csak a répa hámozására, vagy reszelgetésére. Én pedig egy borzasztóan elfoglalt ember vagyok (vagy inkább lusta).
Viszont előbb-utóbb mindenféleképpen szeretném próbára tenni répatortasütő képességeimet. Már ki is néztem egy számomra szimpatikus receptet, de addig is figyeltem Anya Mestert, hogy hogyan alkot az ő kedvenc receptje alapján.
Az első dolog, ami meglepetésként ért, hogy sokkal kevesebb hozzávaló kell a tésztához Anyum elmondása szerint, mint amire számítottam. Liszt, cukor, fahéj, tojás (mondjuk abból a 4 db nem kevés), olaj, illetve maga a lereszelt répa. Ezeket összedolgozva kapunk egy egészen korrekt masszát, ami kísértetiesen hasonlít egy kevert süti alapjához, egy lágy, narancssárga árnyalattal meghintve.
Ha a sütink megsült, amit onnan tudunk, hogyha beleszúrunk egy fogpiszkálót, akkor nem tapad rá a tészta, akkor hagyjuk teljesen(!!!) kihűlni.
Fontos, hogy ne langyos állapotában kenjük fel rá a krémet, mert az el fog olvadni. Már korábban a kudarcos vaníliás tortámnál tapasztaltam milyen tortúrával jár ez, és mennyire képes egy rossz halmazállapotú krém elrontani az összképét egy süteménynek. A krémnél vajat/margarint keverünk össze mascarpone sajttal, vaníliás cukorral, illetve porcukorral. Ha jól összedolgoztuk az egészet, akkor kicsit berakjuk a hűtőbe hűlni, inkább legyen hideg, mint szobahőmérsékletű. Bízz bennem, ez tényleg fontos.
Ha mindennel jól haladunk, akkor végezetül a kész tésztára felkenjük a krémet, és feldíszítjük. Bár ez opcionális, mi reszelt étcsokival hintettük meg a tetejét.
Hozzávalók:
A tésztához
- 350 g liszt
- 450 g kristálycukor
- 1 dl napraforgó olaj
- 4 db tojás
- 1 tk faháj és 1 tk szódabikarbóna/sütőpor
- 60 dkg reszelt sárgarépa (leve kinyomva belőle)
A krémhez:
- 250 g mascarpone
- 150 g margarin/vaj
- 150 g porcukor
- 1 csomag vaníliás cukor
Sütési fok: kb. 200 fok